Menü Bezárás

Településtörténet

A falu első említését 1287-ből ismerjük Kéked néven. E település volt az alapja a kialakuló Alsó- és Felsőkékednek. Neve Kykit, Kekak, Kekud alakban is szerepel a későbbi forrásokban.  1341-ben Villa Kekyd néven a nagyobb helyek között tartották számon. A XV. században több nemesi család birtokolja.

 Felső Kéked  Felső Kéked

Kéked településének története összefügg a falu központjában magasodó kastély történetével. Mai formájának kialakítását Kékedi György kezdte meg, aki 1613-ra építette fel udvarházát, amelyet a jelenlegi épületegyüttes északi szárnya őrzött meg számunkra. A későbbi tulajdonosok, a Zombory és Melczer családok folytatták a kastély bővítését, amely gótikus és reneszánsz stílusban épült.

Melczer-kastély:

A gótikus eredetű 15-16. századi, hengeres saroktornyos, zárt udvaros Melczer-kastély (udvarház), mai formáját a 17.-19. században nyerte el. A kastélyban 1979-től folytak műemléki helyreállítási munkálatok. Jelenleg nem működik zárva van és semmilyen látogatót nem tud fogadni.

   

Római katolikus templom (Szentháromság):

A 15. században épült, 1729-ben barokk stílusban átépítették. A templom szentélyében copf stílű örökmécses áll.

Mátyás-forrás és fürdő:

Alsó-kékeden, a Szurok-hegy alatt ered a melegvizű forrás, amelynek a 15. századtól használták a környékbeliek fürdésre és gyógyításra. A hagyomány szerint Mátyás király is megfürdött vizében, innen kapta nevét. A fürdőtől nem messze áll három kocsányos tölgy, mely a legenda szerint szintén Mátyáshoz köthető, úgy tartják maga a király ültette. A fürdőtelep a falutól körülbelül 200 méterre keletre épült fel. A forrásra építettek egy strandfürdőt és egy kádfürdőt. A forrás 22 °C-os, kénes vizét főleg csúzos, ízületi és köszvényes bántalmaktól szenvedőknek ajánlották. A hagyomány úgy tartja, hogy a forrás kékes vizéről kapta a település a nevét. A fürdő a második világháborúban elpusztult, miután helyreállították 1954-től a Megyei Tanács üdülőjeként működött. A fürdő már nem üzemel, 2019 év végétől magánkézbe került és megkezdődött a felújítása, mely jelenleg folyamatban van.