Menü Bezárás

Föld napja 2024

„Ember, Óvd a Földet,
őrizd meg világod,
csodáld a sok zöldet,
kinyíló virágot!”
Aranyosi Ervin

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A Föld napját minden évben április 22-én ünnepeljük, amellyel felhívhatjuk a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

A világ eljutott arra a pontra, hogy a Föld napját nem csak ünnepelni kell, hanem tenni, sokat tenni azért, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben megóvjuk a levegőt, a vizeket, növényeket, madarakat, állatokat.

Az idén Kékeden az önkormányzat a Kékedért Alapítvánnyal közösen bevezetőutak- és falutakarítást, valamint faültetést szervezett.

Önkéntes, társadalmi munka keretében községünk lakóival közösen megpróbáltunk a föld napja alkalmából egy kis jó cselekedetet végrehajtani, ami végül nagyon jól sikerült.

Feltakarítottuk községünk közterületeit és a bevezető útszakaszokon összegyűjtöttük az árkokban eldobált illegális szemetet, amit egyből elszállítottunk a gyűjtőhelyre, valamint elültettünk szlovák lakosunk által felajánlott három darab fát a Béke utcában a patak partján.                       Tudom, hogy nem sok, de azért ez is több a semminél.

És Te mit tehetsz?   Sokat.  A környezet védelem érdekében ma már nem csak a föld napján szervezhetsz Föld napi programokat, hanem igényed szerint bármikor.

Zöldítsd környezetedet, ültess fát, virágot, termelj haszonnövényeket, komposztálj és takarékoskodj a vízzel és az árammal, szelektáld a hulladékot, és ne szemetelj, pattanj bringára autózás helyett… Számtalan módon segíthetsz!

A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Igen is vigyáznunk kell a Földre.

Óvd a Földet, hiszen csak egy van belőle!

Maczega Márton
polgármester