Menü Bezárás

Meghívó: Abaúji Étkek Fesztiválja

Az ABAÚJ-ÉRTÉKEINEK MEGŐRZÉSÉÉRT EGYESÜLET 2020.08.22.-én a REGÉCI és MOGYORÓSKAI Önkormányzattal közös szervezésben a REGÉCI VÁRBAN megrendezi az

„Abaúji étkek fesztiválját”.

A rendezvényre szeretettel várják a térségben élők által szervezett csapatokat, baráti társaságokat.

Őrizzük és ápoljuk hagyományainkat!

Kéked község önkormányzata a kékedi könyvtárral és a Kékedért Alapítvánnyal közösen benevezett a fesztiválra.

Csapatunk az alábbi kékedi hagyományőrző ételekkel kíván részt venni.

Töltött káposzta

A káposztalevélbe göngyölt hús, rizs és fűszerek mindenkiben felidézik a nagymama konyháját. Ahány család, annyiféle recept létezik, ami általában generációról generációra öröklődik.

A kékedi változata egy nagy fazék aljára káposztalevelek kerülnek, rá váltakozva vágott káposzta és töltelék rétegek közzé, füstölt sonka és füstölt kolbász kerül.

A fazékba sűrített paradicsomlevet is tesznek a főzővízbe.

Tejföllel és friss kenyérrel tálalják.

Krumplilángos

A krumplilángost anno a szegény ember eledelének is nevezték, hiszen elkészítéséhez csak krumplira és lisztre volt szükség, ugyanakkor nagyon laktató volt. Két változatát ismerjük az édeset és sósat.

Ha neked is rémlik a nagyi konyhájában sülő krumplilángos illata, akkor már TE is túlvagy a 4X-en!

A krumplilángos édes változatára igazi kékedi szilvalekvárt teszünk, először félbe, majd negyedbe hajtjuk. (Kékeden baracklekvárral is fogyasztották.)

A sós lángosokat először fokhagymás zsírral, majd tejföllel átkenjük, megszórjuk sültmangalica szalonna darabkákkal, és reszelt sajttal. Ugyanúgy, mint az édesnél, negyedekre hajtjuk, és így kínáljuk.

Mindig frissen, melegen fogyasszuk, akkor a legfinomabb.

Csuhanyik

Ismertebb nevén lapcsánka vagy tócsni

Több helyütt a tócsni és lapcsánka közt különbséget tesznek, mert bár a tésztájuk azonos, a sütésük már eltérő.

Míg a tócsnit serpenyőben mint palacsintát zsiradék nélkül sütik, addig a lapcsánkát bő olajban, lángos gyanánt készítik.

Alapreceptje a legszegényesebb időket idézi, ám a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.

Több változata ismeretes fűszerezésben, elkészítésben.

Erre az ételre jellemző, hogy csak az alaprecept hasonló, minden háznál és minden alkalommal másként készülhet, így Kékeden sonkával, szalonnával, tejföllel és sajttal egészült ki.

Jó étvágyat mindenkinek!

Kéked Község Önkormányzata képviselő testülete nevében szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Maczega Márton Polgármester