Menü Bezárás

2020 DECEMBER 6-ÁN HÁZHOZ MEGY A MIKULÁS

A koronavírus időszaka miatt, a tavalyihoz hasonló mikulásnapi rendezvényt nem lehet szervezni, ezért idén kedves gyerekek:

házhoz megy a Mikulás.

Kéked Község Önkormányzata közösen a könyvtárral és a Kékedért Alapítvánnyal 2020 december 06-án 12:00 – 13:00  óra között vasárnap kiszállítja a mikuláscsomagokat.

Legyetek otthon és várjátok a MIKULÁST!

A legendák nyomában: ki is valójában a Mikulás?

Kerek arcú, vidám öregúr, piros ruhában, hosszú fehér szakállal, aki mindig hoz valami ajándékot, esetleg virgácsot: legtöbbünknek ezek jutnak eszünkbe a Mikulásról. No meg hű kísérői, a krampuszok, és a rénszarvasok, akikkel több ezer kisgyereket látogat végig. Számos érdekességet gyűjtöttünk össze az ősszakállúról!

Ki volt Szent Miklós?

A Mikulás legendája egészen a 3. századig nyúlik vissza. Szent Miklós Krisztus után 245-ben kis-ázsiai Anatóliában, Patara városában született, egy gazdag család gyermekeként. A későbbi püspök számos példás cselekedetet hajtott végre, támogatta az árvákat, segített a szegényeken.

Névnapja előestéjén pedig édességgel, élelemmel lepte meg a gyerekeket.

Olyan is előfordult, hogy a nagyon szegény családok otthonába pénzt dobott az ablakon át.

Rendkívül nagy figyelmet fordított arra, hogy beszélgessen az emberekkel, és problémáikra orvosságot találjon.

52 éven keresztül volt püspök.

Hol, kik és hogyan kapnak meglepetést?

Az ajándékozás szokása a mai napig él, igaz országonként számos eltérést mutat. Magyarországon a 19. század vége óta emlékezünk Szent Miklósra december 6-án.

A Mikulás Amerikában és Nyugat-Európa több országában karácsonykor viszi az ajándékot.

Míg nálunk a kitisztított cipőkbe teszi a meglepetést, addig Amerikában a kéményeken keresztül érkezik a sok földi jóval, amik a zoknikban landolnak.

Hol lakik a Mikulás?
Az igazi Mikulás a jelenlegi elbeszélések szerint Lappföldön lakik. Régen olyan feltételezés is akadt, hogy a mennyben él. Sőt, voltak, akik szerint Szent Miklós kései utódai Ázsiából jöttek. Ám mivel a legtöbb helyen decemberben esik a hó és hideg van, ezért olyan országok jöhettek csak számításba, mint Kanada, Finnország, Grönland, Norvégia és Svédország.
Nyugat-Európában az a legenda él, hogy Mikulás az Északi-sarkon lakik a feleségével, ott tölti az év részét a tündérekkel, saját játékgyárában készíti a meglepetéseket.

Oda érkeznek a gyerekek levelei. Majd decemberben előveszi szánját, felrakja rá az ajándékokat, ezt nyolc rénszarvas húzza, és meg sem áll a jó kisgyerekek házáig.

Miért piros a ruhája?

 Bár a Mikulást már a 19. században is ábrázolták piros ruhában, ez igazából akkor vált elterjedté, amikor a Coca-Cola 1931-es reklámfilmjében is így szerepelt.

 Hogy hívják máshol?

Mikulás, Szent Miklós, Joulupuki, Santa Claus és Kris Kringle – többnyire így hívják az őszszakállút. Nálunk az elmúlt régi időkben leginkább Télapóként szólították.

JAJ DE JÓ ….. MEGÉRKEZETT

Mikulás ha volnék:
minden áldott éjjel,
havat szórnék két kezemmel
háztetőkön széjjel.

Mikulás ha volnék
decemberi éjben:
Járnék csengettyűkkel
fehér holdsütésben.

Mikulás ha volnék
szívem arany lenne:
Aranydiót, aranyalmát
raknék tenyeredbe!

Aranydióm, aranyalmám
szeretetté válna,
Melegsége nem férne be
pici, kis szobádba!

Ismerd meg a Mikulás szánhúzóit, a rénszarvasokat!

 

A legendák szerint a Mikulás ajándékokkal teli szánját 9 rénszarvas húzza, olykor bizony repülnek is a sötét éjszakában.

Az 1930-as években tűnt fel Rudolf, a leghíresebb rénszarvas. Utolsóként ő csatlakozott az ősszakállú csapatához. Az Északi-sarkon született sok-sok évvel ezelőtt. Ő a Mikulás leghíresebb rénszarvasa.
Amikor Rudolf kicsi volt, nem játszhatott a többiekkel, mert kiközösítették piros orra miatt. Mivel ez nagyon szomorúvá tette, számtalan dolgot megpróbált, hogy olyan legyen, mint a többiek.

Az egyik ünnepen nagy, vastag köd keletkezett az Északi-sarkon, semmit sem lehetett látni. A Mikulás már gondolatban feladta, hogy felkeresi a gyerekeket. Ekkor jött rá, hogy Rudolf az orrával irányíthatja őt, és utat mutathat. Így mindenki megkapta az ajándékot. Ezt követően mindig Rudolf vezette a rénszarvascsapatot. Annyira híres lett, hogy történetét megfilmesítették, játékokon, plüss figurákon is megcsodálhatjuk.

Üstökös

A  Blorouis – üstökös után kapta a nevét. Abban az időben ez vezette a csapatot a sötét és ködös éjszakán. Már az iskolában is kitűnő tanuló volt, a Mikulás igazi támaszának számított. Néha nagyon makacs, de erős. Különleges vezetői képességekkel rendelkezik, mindig a problémára összpontosít.

Íjas

Nagyon szerethető figura, akinek  óriási szeretetéhsége van. Sok rénszarvaspárt hozott össze. Üstökös méltó társa, hosszú ideig húzták egymás mellett a szánt. Néha extra ölelést igényel. Ugyanakkor terhelhető. Finoman irányítja a csapatot, és nagyon bátor.

 

Csillag

Szépsége miatt messze földön híres. Íjasba szerelmes. Mindig lehet rá számítani, kitartó, és szinte soha nem fárad el. Kedvezőtlen időjárási feltételek között is helyt tud állni. Nagyon játékos, de sokat tesz azért, hogy az ajándékok időben megérkezzenek a gyerekekhez. Tisztaságmániájáról is híres.

Táncos

Nem nehéz kitalálni, hogy nevét azért kapta, mert sokat táncol. A mai napig szórakoztatja Mikulást és csapatát. Nagyon sportos, ezért könnyedén végzi a munkát. Rendkívül gyors, és könnyedén kikerüli az akadályokat. Nagyon kecses és elegáns.

Pompás

Viszonylag kevesen tudják, hogy Táncos ikertestvére. Nem sok bennük a hasonlóság. Testtartása tökéletes, élmény nézni, ahogy a hóban vágtázik. Igazi csapatjátékos, aki keményen dolgozik azért, hogy időben megérkezzenek az ajándékok. Szívesen mókázik és bújócskázik.

Villám

Amikor a Mikulás meglátta focizni, akkor adta neki ezt a nevet. A svájci Alpokban nőtt fel. A Mikulás csapatának egyik legagresszívebb tagja. Ő az őszszakállú iránytűje. Legtöbbször Villám vezeti ki a rénszarvascsapatot a nagy viharból. Nagy szíve is sokszor a segítségére van.

Táltos

A Mikuás legelső csapatának is a tagja volt. Több mint 2000 éve számíthatnak rá a gyerekek. Már kölyökként is mindig versenyezni akart.  Nagyon komolyan veszi a munkáját. Rendkívül jól öltözött. Még filmes karrierjét is feladta a Mikulás miatt. Ám így is híressé vált. Ő a világ legjobban repülő rénszarvasa.

Ágas

Csak néha jelenik meg a régi írásokban, így róla viszonylag keveset tudunk. Nevét szép agancsáról kapta. Nagyon büszke állat, de nem beképzelt. Bízik a saját képességeiben. Az egyik legerősebb és legelismertebb tagja a Mikulás csapatában. Ügyel a többiek étkezésére.

Rudolf

és természetesen 1935 óta – Red Rudolph – Rudolf, a piros orrával vezeti a Mikulás szánját, irányíthatja őt, és utat mutathat még a legnagyobb ködben is.

Kedves gyerekek!

Remélem, hogy most már nagyon várjátok a mikulást, ezért egy verset még gyorsan leírunk, hogy sürgessük az érkezését!

 

 Kéked Község Önkormányzata, dolgozói, képviselő testület tagjai és a magam nevében sok szeretettel:

 Boldog Mikulás Ünnepet Kívánunk!

 Maczega Márton polgármester