Menü Bezárás

Meghívó – Advent Első Gyertyagyújtása

„A kéklő félhomályban            A gyertyák rendre gyúlnak,
Az örökmécs ragyog,             A minisztráns gyerek,
Mosolygón álmodoznak         Mint bárány a mezőben
A barokk angyalok.                Csenget. Az árny dereng.”

Juhász Gyula

Az advent valódi jelentése
a nyugalom, az elmélkedés, az adakozás és megnyugvás
időszaka.
Az advent a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak.

Adventi szokások 

Az adventi gyertyák jelentései

A katolikus hagyomány szerint a bűnbánatot jelképezi a lila szín, ebből három kerül az adventi koszorúra. Az utolsó gyertya rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja.

A növekvő fényt, szimbolizálja a világító gyertyák számának növekedése. Az utolsó vasárnap egyszerre ég mind a négy gyertya.

Minden egyes gyertya szimbolizál egy-egy fogalmat: – hit – remény – öröm – szeretet.

A gyertyák egyben utalnak a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre: – Ádám és Éva – a zsidó nép – Szűz Mária – Keresztelő Szent János. 

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért egy játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Közben a kisfiú felnőtt, s nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

Mézeskalács

A mézeskalács sütését nem lehet kihagyni! Az advent időszaka elegendő ahhoz, hogy a hagyományos mézeskalácsok karácsonyig megpuhuljanak. A mézeskalács sütésének hagyománya a 12. századig vezethető vissza. Mézekaláccsal a karácsonyfát is fel lehet díszíteni. Az ügyesebbek Betlehemet, vagy mézeskalács házikót és készíthetnek mézeskalácsból.

Szeretettel várok minden kékedi lakost az első ADVENTI gyertyagyújtására

forró teával, forralt borral és

karácsonyi mézeskalács sütikékkel.

Maczega Mártonné
közművelődési szakember