Menü Bezárás

Halloween 2023

„Halloween éjjelén,
mikor minden ártatlan nyugovóra tér,
előbújnak a szörnyek,
hogy téged meggyötörjenek.”

                                          Bakó Zsanett

Nem amerikai ünnep!

A közhiedelemmel ellentétben nem Amerikából eredeztethető Halloween ünnepe. Valójában a kelta és római hagyományokra lehet visszavezetni. Az ír és skót kelta törzsek ezen a napon, azaz október 31-én ünnepelték az újévet, és ezen esemény szokásai keveredtek később a keresztény és római hagyományokkal, így alakult ki az „All Hallows Eve”, ami megfelelője nálunk a Mindenszenszentek előestéjének. 

Miért öltözünk be Halloween-kor?

Az ősi hiedelmek szerint ezen az éjszakán szinte összemosódik az élők és a holtak világa, gyakorlatilag „kinyílik a kapu” a két dimenzió között. Vannak lelkek, akik ilyenkor próbálnak visszatérni a mi világunkba, ezért öltözünk ijesztő jelmezekbe (főként szellemnek), hogy megtévesszük ezeket a lelkeket, és visszaűzzük őket a túlvilágra.

Jack O’Lantern, avagy a töklámpás története

A Halloween legismertebb szimbóluma, a töklámpás sokaknak okoz vidám pillanatokat, de kevesen tudják, honnan jött a tökfaragás, mint Halloween-i elfoglaltság. A legenda szerint Jack egy részeges, ám agyafúrt kovácsmester volt. Amikor az ördög el akarta őt vinni, Jack felzavarta egy fára, amire keresztet vésett, így az ördög nem tudott lejönni a fáról, egészen addig, míg meg nem ígérte Jack-nek, hogy nem kerül a pokolra.

 Így ez alkalommal megmenekült Jack, azonban amikor meghalt, nem engedték be a mennyországba részeges életmódja és stiklijei miatt, ám a pokolba sem fogadták be, mivel az ördögből tréfát űzött.

Az ördög megsajnálta, és egy izzó fadarabot odavetett neki, hogyha már az idők végezetéig kóborol a világok között, legalább ne kelljen sötétben bolyongania.

Ezt a fadarabot Jack egy kivájt fekete retekbe tette (egyesek szerint répába), és ezzel vándorol a pokol és a mennyország között. A retek helyett tököt kezdtek el lámpásnak használni Amerikában (mivel abból több van, és mutatósabb), így szépen lassan a világító töklámpás a Halloween szimbólumává vált világszerte.

Csokit, vagy csalunk!

A Halloween elsősorban a gyerek körében igen népszerű ünnep, hisz lehetőség van ilyenkor ijesztő jelmezekbe bújni, egymást rémisztgetni, és nem utolsó sorban házról-házra járni. „Trick or treat!” azaz „Csokit, vagy csalunk!” Hangzik a felkiáltás a jelmezes házaló gyerekek szájából. Minél több édességet és apróságot sikerül összegyűjteni, annál nagyobb a sikerélmény.

A hagyomány nagy valószínűséggel az angolszász országokból bevándoroltaktól származik, mára azonban egész Amerikában elterjedt. Itthon is egyre gyakrabban szerveznek hasonló eseményeket, ahol a gyerekek édességeket tudnak gyűjteni.

Kedves kékedi gyerekek, ti se maradjatok le az édesség gyűjtésről, november 2-án este 17:00 – 18:00-ig várunk benneteket szeretettel a közösségi színtér udvarán!

Képgaléria