Menü Bezárás

NEMZETKÖZI NŐNAP 2021

Nőnap március 8-a a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja.

Kéri János: Nőnapi köszöntő

Tavasz hajnalán
Róluk emlékezünk,
A nőkről, kiknek
Életünk köszönhetjük.

Ki mindent
Megtesz értünk, a nő,
Dajkál, ápol,
És felnevel ő.

Hálánk szálljon
Lányra, anyára,
Ki a családot
Összetartja.

Szépséges nők,
Jó asszonyok,
Kívánunk boldog,
Víg nőnapot.

Az új évben sem változott a helyzet, sőt március 8-tól további szigorítások léptek életbe,

ezért könyvtárosként ismét jelentkezem online, a

A NEMZETKÖZI NŐNAP

alkalmából.

Nagyon sok szeretettel köszöntöm Kéked Község női lakosságát és minden kedves Olvasót!

nemzetközi nőnap, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.

A nőnap Magyarországon:

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott.

A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek.

Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Nőnapi szokások a világban:

A nemzetközi nőnapot szerte a világon március 8-án ünneplik. Ezen a napon köszönjük meg a hölgyeknek mindazt a jót, amit társadalmunkért és családjaikért tesznek. Politikai kezdeményezésként indult, de mára szerencsére ezt a jellegét a legtöbb országban elveszítette és a különböző kultúrákba beépülve megmaradt egy olyan napként, melyen a férfiak apró ajándékokkal és virágokkal fejezik ki megbecsülésüket a hölgyek felé.

Több országban, például Romániában és Bulgáriában, ez az ünnep egybe esik az Anyák napjával. Így nem csak az urak lepik meg virággal a hölgyeket, de a gyerekek is apró ajándékokkal örvendeztetik meg szüleiket és nagyszüleiket.

Különleges szokás, hogy az olasz férfiak sárga mimózákat tartalmazó virágkompozíciókat ajándékoznak nőnapon. Az olasz  – politikus és partizán – Teresa Mattei választotta ezt a virágot a francia jelképek a viola és a gyöngyvirág helyett, mert úgy érezte ezek a virágok Olaszországban ritkák és drágák.

A sárga tulipán vagy mimóza Oroszországban is az egyik legnépszerűbb ajándék Nőnapra.  Ez vajon csak véletlen vagy van összefüggés a sárga tulipán jelentésével? Nem tudjuk, mindenesetre érdekes egybeesés.

Portugáliában a hölgyek sokszor csajos estét tartanak, és az urak nélkül mennek el vacsorázni és bulizni.

Kínában a hölgyek kapnak egy fél nap szabadságot, hogy jusson egy kis idejük magukra is. Sőt munkaadójuk sokszor még valamilyen apró figyelmességgel is meglepi őket, hogy teljes legyen napjuk.

Pakisztánban a dolgozó nők minden évben ezen a napon emlékeznek meg arról a folytonos harcról, melyet az őket megillető azonos jogokért vívnak az élet számos területén. Sok helyen ezt a napot a nők egyenlő jogaiért való küzdelemnek dedikálják. Például Lengyelországban is gyakoriak a feminista megmozdulások ezen a napon.

Érdekes „szokás”, hogy a taiwani kormány minden évben ezen a napon teszi közzé a női lakosok derékméretére vonatkozó kutatási eredményeit, összekapcsolva egy az elhízás veszélyeire felhívó figyelmeztetéssel. Ebből valószínűleg levonhatjuk azt a következtetést, hogy a derekak évről évre szélesebbek lesznek és nem pedig fordítva.

Közép-, és Kelet Európában, köztük hazánkban is, szintén szokás, hogy az urak virággal és csokoládéval lepik meg az életükben jelenlevő hölgyeket. Elsősorban családtagjaikat és kollégáikat, de sokan gondolnak azokra a hölgyekre is, akikkel tudják, hogy aznap találkozni fognak, számukra is készülnek egy szál virággal.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Maczega Mártonné
könyvtáros

Mindenkinek koronavírus mentes jó egészséget kívánok!

Vigyázzunk magunkra!

Vigyázzunk egymásra!