Menü Bezárás

„ABAÚJI ÉTKEK FESZTIVÁLJA 2021”

Ismét megrendezésre került az „Abaúji étkek fesztiválja”.

2021.08.21.-én az Abaúj-értékeinek Megőrzéséért  Egyesület a Regéci és Mogyoróskai Önkormányzattal közös szervezésben a Regéci Várban ismét megrendezte az

az abaúji étkek fesztiválját, melyre Kéked Község Önkormányzata a kékedi könyvtárral és a Kékedért Alapítvánnyal közösen benevezett.

A romantikus regéci vár tövében, a résztvevő csapatok kínálták helyi hagyományos ételeiket, italaikat egymásnak, barátoknak és a meghívott vendégeknek.

A rendezvényen sok féle étel került elkészítésre, bemutatásra, így biztosan mindenki megtalálta a saját ízlésének megfelelőt.

A csapatunk két kékedi hagyományőrző finomsággal rukkolt elő és kínálta vendégei részére,

a LECSÓVAL és a MOCSKOS TÉSZTÁVAL.

Bőséges Kékedi Lecsó

A LECSÓ – nemzetivé váló ételeink legkülönösebbike.

A nyár szinte egyet jelent a lecsóval!

A kékedi finom lecsó titka a minőségi alapanyagokban rejlik, a legjobb, ha egyenesen a kertből szerezzük be a hozzávalókat!

Van a klasszikus, és van a tökéletes lecsó. A kettő között az a különbség, hogy az alapreceptet a saját ízlésünkre formáljuk, nálunk a bőség jellemzi.

A kékedi lecsó az alap zöldségekből hagyma, paradicsom, paprika és egy kevés csípőspaprika, majd ezt követi a bőséges kiegészítők, füstölt húsosszalonna, füstölt kolbász, lecsó kolbász, ez lehet, akár debreceni páros kolbász.

A hozzávalók aprítása nagy, rusztikus darabokra vágjuk, nem szétfőzve, hanem szinte ropogósan esszük a paprikát.

Kellemesen szaftos, csípős, de nem vadul erős, szép, színes ételt kapunk eredményként.

Friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk

Mocskos tészta

Vagy ahogy sokan ismerik, pirított tészta.

Mitől „mocskos” a Mocskos tészta?

Csupán a sűrű, fekete szilvalekvártól és persze a dió is kölcsönöz neki egy ilyen hatást, amitől úgy tűnik, mintha piszkos lenne.

De kit érdekel, ha egyszer “mocskosul” finom!

A recept a magyar népi konyha jellegzetes étele. A szegények is gyakran fogyasztották.

Különlegessége, hogy előmelegített sütőben szép barnára sütjük, ettől lesz sokkal finomabb és erőteljesebb az íze. 

Jó étvágyat mindenkinek!

A rendezvényen szeretettel fogadtuk, a csapatok résztvevőit, barátokat és a meghívott vendégeinket.

A kostolásnál az általunk készített ételeknek is nagy sikere volt, különösen a mocskos tésztának, ami a vendégeknél a gyerekkori ízeket és élményeket hozta vissza.

Örömünkre szolgált, hogy jó szájízzel távoztak, majd sokan visszajöttek repetázni.

Őrizzük és ápoljuk hagyományainkat!

Maczega Márton
polgármester