Ismét megrendezésre került az „Abaúji étkek fesztiválja”.
2021.08.21.-én az Abaúj-értékeinek Megőrzéséért Egyesület a Regéci és Mogyoróskai Önkormányzattal közös szervezésben a Regéci Várban ismét megrendezte az
az abaúji étkek fesztiválját, melyre Kéked Község Önkormányzata a kékedi könyvtárral és a Kékedért Alapítvánnyal közösen benevezett.
A romantikus regéci vár tövében, a résztvevő csapatok kínálták helyi hagyományos ételeiket, italaikat egymásnak, barátoknak és a meghívott vendégeknek.
A rendezvényen sok féle étel került elkészítésre, bemutatásra, így biztosan mindenki megtalálta a saját ízlésének megfelelőt.
A csapatunk két kékedi hagyományőrző finomsággal rukkolt elő és kínálta vendégei részére,
a LECSÓVAL és a MOCSKOS TÉSZTÁVAL.
Bőséges Kékedi Lecsó
A LECSÓ – nemzetivé váló ételeink legkülönösebbike.
A nyár szinte egyet jelent a lecsóval!
A kékedi finom lecsó titka a minőségi alapanyagokban rejlik, a legjobb, ha egyenesen a kertből szerezzük be a hozzávalókat!
Van a klasszikus, és van a tökéletes lecsó. A kettő között az a különbség, hogy az alapreceptet a saját ízlésünkre formáljuk, nálunk a bőség jellemzi.
A kékedi lecsó az alap zöldségekből hagyma, paradicsom, paprika és egy kevés csípőspaprika, majd ezt követi a bőséges kiegészítők, füstölt húsosszalonna, füstölt kolbász, lecsó kolbász, ez lehet, akár debreceni páros kolbász.
A hozzávalók aprítása nagy, rusztikus darabokra vágjuk, nem szétfőzve, hanem szinte ropogósan esszük a paprikát.
Kellemesen szaftos, csípős, de nem vadul erős, szép, színes ételt kapunk eredményként.
Friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk
Mocskos tészta
Vagy ahogy sokan ismerik, pirított tészta.
Mitől „mocskos” a Mocskos tészta?
Csupán a sűrű, fekete szilvalekvártól és persze a dió is kölcsönöz neki egy ilyen hatást, amitől úgy tűnik, mintha piszkos lenne.
De kit érdekel, ha egyszer “mocskosul” finom!
A recept a magyar népi konyha jellegzetes étele. A szegények is gyakran fogyasztották.
Különlegessége, hogy előmelegített sütőben szép barnára sütjük, ettől lesz sokkal finomabb és erőteljesebb az íze.
Jó étvágyat mindenkinek!
A rendezvényen szeretettel fogadtuk, a csapatok résztvevőit, barátokat és a meghívott vendégeinket.
A kostolásnál az általunk készített ételeknek is nagy sikere volt, különösen a mocskos tésztának, ami a vendégeknél a gyerekkori ízeket és élményeket hozta vissza.
Örömünkre szolgált, hogy jó szájízzel távoztak, majd sokan visszajöttek repetázni.
Őrizzük és ápoljuk hagyományainkat!
Maczega Márton
polgármester
