Menü Bezárás

KIRÁNDULÁS KÉKEDEN 2021-08-25

A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága által indított Közművelődési és közönségkapcsolati szakember középfokú OKJ-s szakmai képzésen résztvevő nyíregyházi csoport leendő közművelődési szakemberei, meghívást kaptak Kéked település polgármesterétől Maczega Mártontól, hogy egy műhelymunka keretében megismerjék a borsodi kis falucska értékeit, hagyományait és természeti szépségeit.

A tapasztalati tanulás módszertanára épülő látogatás programja, elsősorban a település- és közösségépítési jó gyakorlatainak megismerésére irányult.

A szakmai nap voltaképpen újszerű módszerek alkalmazásával a helyi épített, kulturális és tradicionális értékek megismerésére, megismertetésére irányuló, a résztvevők aktív bevonására épített, több helyszínt érintő tanulmányút volt.

A településen és környékén eltöltött napon választ kaptunk arra, hogy Kéked Község Önkormányzata mely intézkedései segítik a település megtartó erejének növekedését.  Milyen jövőképe van az önkormányzatnak a település különböző rétegei és korosztályai számára? Milyen sikeres programokat valósítottak meg a helybeliek szolgálatában az elmúlt időszakban? Hogyan sikerül a lakosságot bevonni a helyi közösségi életbe?  Mit jelent a település, illetve az önkormányzat számára a civil kezdeményezésekkel való együttműködés? Milyen előzményei voltak, és hogyan indultak el a település helyi értékeinek feltárásában, azok megismerhetővé, láthatóvá és élővé tétele érdekében?

A szakmai tapasztalatok cseréje mellett, fontos kiemelni, hogy a találkozás kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a leendő közművelődési szakemberek, jó ötletként akár magukkal is vigyék a megismert jó gyakorlatokat. Továbbá ezek megismerésén keresztül szerezhettek új ismereteket, tapasztalatokat, kapcsolatokat, amelyek segítik a látottak alapján a későbbi, saját szakmai tevékenységükbe illeszkedő adaptálást.

A kirándulás első állomása Vizsoly történelmi emlékhely, a Vizsolyi Biblia Látogatóközpont, ahol a csoport az Árpád-kori Műemlék Templom védett freskóit, valamint az 1590-ben Vizsolyban nyomtatott teljes magyar nyelvű Vizsolyi (Károlyi) Biblia egyik első kiadású példányát nézték meg illetve a múzeumot látogatták meg. A kiállítás megtekintését követően a templomkertben gyönyörű időben egy kis vendéglátásban részesültek.

A kirándulás részeként, Maczega Márton polgármester úr vezetésével, Felső Kékedet, a temetőt, a Melczer–kastélyt, a Római katolikus templomot, a Művésztelepet, valamint a Mátyás-forrást és fürdőt tekintették meg a csoport tagjai. Ezt követően a Közösségi színtérben Polgármester Úr egy előadás keretében bemutatta a Művészeti kiállítást és létrejöttének előzményeit.

A következő program Telkibányán egy hangulatos hagyományőrző étteremben folytatódott az ebédel, melyre a Kékedért Alapítvány kuratórium tagjai, Maczega Mártonné közművelődési asszisztens és Piriczki Norbert alpolgármester úr hívta meg a csoportot.

A kirándulás utolsó állomása Regéc csodálatos vára volt, ahol Bakos Ferenc polgármester úr rendhagyó módon megtisztelt bennünket egy személyes tárlatvezetéssel is.

Kéked település kulturális vidékfejlesztésben elért sikereit megismerve, valamint a település jó gyakorlatainak bemutatása során bizonyosságot nyert, hogy Maczega Márton polgármester úr közösségi művelődés szemlélete és vendégszeretete példaértékű.

Nagyon szépen köszönjük Maczega Márton polgármester úrnak, Piriczki Norbert alpolgármester úrnak a csodálatos és élményekben gazdag szakmai napot!

Kiváló közösségépítő munkájukhoz további sok sikert, erőt, egészséget kívánunk!

Nagy Edina
megyei igazgató
Nemzeti Művelődési Intézet
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága

Képgaléria